Список бажань
Ваш список бажань поки порожній. Додавайте товари, що сподобалися в бажані чи авторизуйтесь , якщо додавали товари раніше
Список бажань
Ваш список бажань поки порожній. Додавайте товари, що сподобалися в бажані чи авторизуйтесь , якщо додавали товари раніше
NEWS

Як подолати спеку за кермом

03 / 08 / 2020

Небувала спека, яка останнім часом стала відмітною рисою літа у наших широтах, перевіряє на міцність як автовласників, так і їх вірні транспортні засоби. Виснажливий пригрів, який іноді досягає +40 °C у тіні, та розпечений асфальт, що рідко продувається вітром, не кращим чином впливають на самопочуття людини. А це загрожує досить негативними наслідками.

Підступність літнього сезону полягає у тому, що при знаходженні у розігрітому салоні у багатьох водіїв помітно знижується концентрація уваги, виникає сонливість та стомлюваність, з'являються мікроспазми м'язів кінцівок, а також підвищується артеріальний тиск. Втрата пильності і погане самопочуття відразу ж позначаються на керуванні автотранспортом, через що зростає небезпека серйозного ДТП.

Практичні поради

Нейтралізувати негативний вплив спеки на здоров'я автомобіліста під час тривалої поїздки допоможуть декілька практичних порад, ефективність яких була неодноразово перевірена на практиці:

  1. Візьміть з собою досить негазованої питної води (не менше 2 літрів). Намагайтесь пити якомога більше, оскільки підвищення температури повітря призводить до посиленої втрати рідини в організмі.
  2. Незважаючи на наявність кондиціонеру, робіть періодичні зупинки у затіненому місці хвилин на 5-7. Вийдіть з авто, трохи розімніться та провітріть салон.
  3. Час від часу зрошуйте обличчя і шию термальною або мінералізованою водою.
  4. Віддайте перевагу вільному одягу з натуральної тканини і дихаючому взуттю у світлих тонах. Також бажано надягти противідблискуючі сонцезахисні окуляри.
  5. Перед поїздкою не варто вживати солодощі, гостру та жирну їжу, а також солодкі газовані напої. Вони сповільнюють обмін речовин. З'їжте легку, але поживну їжу - запечену рибу або м'ясо птиці, злаки, овочі на парі або свіжий овочевий салат.
  6. Покладіть до аптечки серцеві медикаменти, препарати від укачування та пачку вологих серветок.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ

Якщо у поїздці водій відчув себе погано, необхідно відразу ж зупинити машину та вжити відповідних заходів. По можливості знижуйте швидкість поступово, так як різке гальмування на сильно розігрітому дорожньому полотні може спровокувати занесення.

При симптомах теплового удару (задишка, прискорене серцебиття, нудота, головний біль, м'язові спазми, слабкість) покиньте салон автомобіля і рясно змочіть водою обличчя та груди, щоб знизити температуру тіла. Також можна покласти на лоб холодний компрес.

При погіршенні самопочуття слід звернутися за допомогою до пішоходів чи інших автомобілістів, або відразу викликати швидку допомогу. Продовження руху у такому стані може призвести до втрати свідомості, при якій авто перетворюється на об'єкт, який несе загрозу життю та здоров'ю пасажирів і оточуючих людей.