Список бажань
Ваш список бажань поки порожній. Додавайте товари, що сподобалися в бажані чи авторизуйтесь , якщо додавали товари раніше
Список бажань
Ваш список бажань поки порожній. Додавайте товари, що сподобалися в бажані чи авторизуйтесь , якщо додавали товари раніше
ARTI
CLES

Як вибрати набір інструментів для авто

09 / 11 / 2020

Набір інструментів потрібен кожному водію. Навіть якщо ви звикли користуватися послугами СТО і у вас немає часу лагодити машину самостійно.

Ситуації на дорозі бувають різними. Уявіть собі, якщо у важкий момент ви опинилися далеко від міста. У цьому випадку можна викликати майстра або евакуатор, а доки допомога настигне, насолоджуватись заміським пейзажем. Але тільки не у холодну погоду. Чекати допомоги у промерзлій машині, якнайменш, незатишно. 

Набір інструментів не займе багато місця у вашому багажнику. З ним ви завжди зможете, хоча б частково, усунути несправність.Навіть якщо ви не маєте досвіду, можна знайти керівництво в інтернеті або порадитись по телефону з фахівцем СТО.

Який обов’язковий набір інструментів має бути у машині

Великий асортимент автоінструментів змушує задуматись, на чому варто зупинити свій вибір? Які саме предмети повинні входити у набір і в якій кількості? Як вибрати якісний товар і не платити занадто високу ціну?

В цілому, весь ручний інструмент можна поділити на побутовий, професійний і промисловий. До побутового відносяться дешеві набори з невеликим ресурсом. Вони використовуються не частіше, чим 1-2 рази на місяць і більшу частину часу знаходяться в гаражі або в багажнику.

Професійні автоінструмени зроблені з більш якісних матеріалів і коштують дорожче. Їхній ресурс розрахований на щоденне використання протягом багатьох років.

Ще більш надійними є промислові інструменти, які використовуються на виробництві в умовах підвищених навантажень.

Набуваючи автоінструменти для особистого використання, є сенс звернути увагу на напівпрофесійні та професійні набори. Вони прослужать вам не один десяток років. Придбання професійного набору для особистих потреб буде фінансово не обгрунтованим.

Для вирішення більшості рядових задач, пов’язаних з ремонтом авто, необхідні наступні інструменти:

  • торцеві, гайкові, накидні і свічкові ключі;
  • тріскачки зі змінними головками;
  • воротки з шарнірами і довгою ручкою;
  • викрутки з фігурними і плоскими накінечниками;
  • розвідний і гайковий ключі;
  • плоскогубці та молоток;
  • ключ для свічок запалювання;
  • тахометр, вольтметр й ареометр.

У тріскачки може бути різна кількість зубців храповікового механізму. Чим більше зубців, тим менше кут повороту рукоятки. Такими тріскачками зручніше працювати у вузькому просторі, що часто необхідно при ремонті сучасних автомобілів, де всі деталі розташовані дуже щільно.

На що звернути увагу при виборі інструментів для авто

Якість кейса. Якщо ви плануєте використовувати автоінструменти досить часто, якість пластика кейса грає важливу роль. Зверніть також увагу на засувки - в дешевих наборах вони припаяні прямо до короба і при частому використанні починають тріскатися. А це означає, що інструменти можуть випасти з кейса і загубитися.

Набагато приємніше, коли всі предмети після використання можна покласти на своє місце і не турбуватися про їх збереження. Кейс не повинен деформуватися при натисканні або іншому механічному впливі. Досить часто виробники роблять кейси з ударостійкого пластику.

Твердість сталі. Далеко не всі виробники вказують марку сталі, з якої зроблені інструменти та її твердість. Особливо це стосується наборів з бюджетними цінами. У дорогих, професійних наборах марка сталі і її показник твердості, як правило, вказуються. Чим вище твердість сталі, тим вона більш тендітна. Тому немає сенсу шукати більш твердий інструмент.

Для того, щоб сталь була міцніше, в неї додають хром. Їм також покривають інструменти для захисту від корозії. Щоб збільшити амортизаційні властивості інструментальної сталі, в неї додають ванадій.

Якість пластика рукояток. Ручки викруток, тріскачок, плоскогубців та інших предметів, не повинні псуватися і деформуватися при експлуатації.

Гарантійний термін служби. У різних виробників він варіюється від декількох місяців до довічної гарантії. Якщо ціна набору низька, то навряд чи він буде служити довго. Для деяких бюджетних моделей гарантійний термін становить всього 14 днів.

Кількість деталей. Чим більше інструментів в наборі, тим більше проблем, пов'язаних з ремонтом авто, ви зможете вирішити. Але не варто брати набори з великою кількістю предметів, якщо ремонт автомобіля ви звикли довіряти фахівцям СТО.

Який набір ключів вибрати для авто

Ключі для ремонту автомобіля повинні бути, в першу чергу, надійними. Зверніть увагу на якість сталі і товщину деталей. Щоб витримувати максимальне робоче навантаження, стінки змінних головок повинні бути товстими.

Мінімальний набір для авто - це торцеві, свічкові, ріжкові і накидні ключі різних діаметрів. Також великою підмогою буде динамометричний ключ, який забезпечить надійну фіксацію деталей.

Свічкові ключі ще називають трубними або трубчастими. Вони схожі на торцеві, тільки без вигину. Свічковими ключами викручують свічки запалювання автомобіля.

Торцеві ключі зі змінними головками дуже зручні для роботи у важкодоступних місцях. З їх допомогою можна викручувати гайки різного розміру. Найпопулярніші діаметри торцевих ключів - 6 і 12 мм.

Гайковим ключем із тріскачкою зручно працювати в вузькому просторі. Чим більше зубців у тріскачки, тим більше кут повороту. Однак слід пам'ятати, що тріскачковими ключами не можна робити надзусилля, наприклад, зривати гайки - це призведе до поломки храповікового механізму.

 

Ріжкові і накидні ключі часто зустрічаються в комбінованому варіанті. Тобто, з одного боку інструменту гайковий ключ, а з іншого - накидний. Це дуже ходовий інструмент, який стане в нагоді як для ремонту автомобіля, так і в побуті.

Підведемо підсумки

Якщо ви віддаєте перевагу лагодити авто самостійно, не економте на покупці інструментів. Чим різноманітніше буде ваш арсенал, тим більша кількість несправностей ви зможете усунути. Якісні інструменти, в результаті, заощадять ваш час, і принесуть більше задоволення від виконаної роботи.