Список бажань
Ваш список бажань поки порожній. Додавайте товари, що сподобалися в бажані чи авторизуйтесь , якщо додавали товари раніше
Список бажань
Ваш список бажань поки порожній. Додавайте товари, що сподобалися в бажані чи авторизуйтесь , якщо додавали товари раніше
ARTI
CLES

Що робити, якщо пітніють стекла у салоні

19 / 11 / 2020

Запотівання скла у салоні автомобіля приносить водієві певні незручності через істотні часовтрати на усунення його проявів. Також дана проблема може спровокувати аварійну ситуацію на дорозі через зниження видимості та втрату контролю над ситуацією.

Небезпеку створюють дрібні краплі води, що осідають на скляних поверхнях і створюють своєрідну пелену, що обмежує кут огляду. Найчастіше автомобілісти помічають конденсат у дощову погоду, коли вогке повітря ззовні потрапляє всередину транспортного засобу, а також узимку під час пуску двигуна.

При поганому повітрообміні та підвищеному вологоутворенні оббивка сидінь, салонні килимки і кузовні панелі починають абсорбувати рідину, що у кінцевому підсумку призводить до хронічної появи іспарин, неприємного запаху й грибка. А просушування автомобільного інтер'єру за допомогою включеної пічки ще більше інтенсифікує ці прояви.

У деяких випадках вікна потіють настільки, що експлуатувати машину стає просто неможливо. Нижче наведені найбільш поширені причини виникнення цієї неприємності та дієві шляхи її усунення.

Чому потіють вікна

Нажаль, до цього небажаного явища схильні всі автотранспортні засоби, незалежно від їх марки, року випуску і цінового сегменту. До найбільш частих факторів запотівання автомобільних вікон можна віднести:

  • течу радіатора системи охолодження;
  • поломку або граничне забруднення салонного фільтра;
  • конденсацію при взаємодії внутрішнього і вуличного клімату;
  • засмічення трубки зливу конденсату з випарника або вентиляційних отворів салону;
  • несправність клапана, що відповідає за подачу у салон чистого повітря, або датчика, регулюючого роботу його заслінок.

Що робити, якщо потіють вікна

Щоб швидко позбутися мутних стекол, автовласники зазвичай вмикають пічку одночасно з вентиляційною системою, щоб не «ганяти» теплу повітряну масу по салону, а здійснити її забір з вулиці. Цей алгоритм дій доступний завдяки тому, що сучасний автотранспорт оснащується опцією подачі холодного повітря від кондиціонеру на вікна, а сам салон у цей час обігрівається нагрівником. Перемикач обдування можна перевести у положення «тільки на лобове скло», щоб швидко відновити видимість та розпочати рух.

У зв'язку з тим, що у зимові місяці стекла у авто потіють досить часто, то ще на стадії його придбання краще зупинити свій вибір на моделі з функцією стеклопiдiгрiва. Вона забезпечить оперативне просушування вікон і відчутно заощадить час на їх очищення.

Якщо штатна кліматична установка все ж не справляється з цією напастю, то у хід йдуть різноманітні спецзасоби. Наприклад, можна обклеїти внутрішню сторону автомобільних вікон спеціальною антизапітніваючою плівкою, що стане досить довгостроковим рішенням проблеми. Також можна застосувати автохімію у формі аерозолю або рідини, дії якої зазвичай вистачає на пару-трійку тижнів.

Антизапотівач можливо виготовити самостійно, змішавши для цього гліцерин з етанолом у співвідношенні 1 до 20. Отриману суміш слід залити у ємність з пульверизатором для зручності нанесення. Крім того, можна протерти вікна чистою губкою або серветками з мікрофібри, змоченими у водно-сольовому розчині або засобі для миття посуду (5-7 крапель на склянку води), а потім насухо їх висушити. Бувалі автомобілісти рекомендують покласти до салону мішечок з прокаленою сіллю, яка буде вбирати у себе всю зайву вологу.