Список бажань
Ваш список бажань поки порожній. Додавайте товари, що сподобалися в бажані чи авторизуйтесь , якщо додавали товари раніше
Список бажань
Ваш список бажань поки порожній. Додавайте товари, що сподобалися в бажані чи авторизуйтесь , якщо додавали товари раніше
ARTI
CLES

Як вибрати шампунь для ручного миття

01 / 12 / 2020
Миття автомобіля має певні особливості. На поверхні кузова відкладається не тільки пил, але й агресивні реагенти, бітум та сажа. Ці речовини осідають шарами, тому звичайні побутові засоби не справляються з такими забрудненнями.

Мити автомобіль рекомендується тільки спеціальним автошампунем. Давайте розглянемо, які види миючих засобів для авто бувають и що можна використовувати для ручної мийки.

Призначення автошампуня

До складу автошампуней входять спеціальні речовини, здатні розчинювати усі види забруднень. Миючі засоби для авто містять добавки для захисту кузова від подряпин та корозії, а також компоненти, нівелюючі дефекти, які вже утворилися.

Ні в якому разі не можна використовувати звичайні побутові засоби – стиральні порошки або гелі для миття посуду. Ці речовини містять абразиви, які можуть пошкодити лакофарбове покриття. Після неправильно підібраного засобу фарба може втратити свій блиск, а на кузові залишаються разводи та плями.

Щоб запобігти передчасного ремонта кузова, обирайте якісну автохімію. Хороший автошампунь згладжує нерівності лакофарбового покриття, консервує дрібні тріщини та подряпини, надає блиску та захищає від агресивних агентів.

Як вибрати автошампунь?

Шампуні для авто бувають трьох видів:

  • концентрати;
  • засоби для сухої мийки;
  • готові автошампуні для контактної та безконтактної мийки.

Концентрати необхідно розчиняти водою у вказаному інструкцією відношенні. Частіше їх використовують в умовах СТО у якості професійних та напівпрофесійних засобів. Не розчинений у воді концентрат наносити на кузов не можна. Виняток складають випадки, коли треба застосувати його точково. Тоді концентрат треба спінити і нанести тільки на місце забруднення, після чого змити водою під тиском.

Шампуні для сухої мийки працюють без води, але їх витрата дуже велика. Такі засоби не зовсім зручні для регулярного використання, їх краще застосовувати разово, коли немає можливості помити машину іншим способом.

Готові автошампуні мають найбільшу популярність. Вони можуть бути однокомпонентними або двокомпонентникми. Останні використовують для миття авто взимку та влітку, а перші – тільки у теплу пору року.

Засоби для безконтактної мийки також можна використовувати для чищення авто вручну. Головне, переконайтеся у тому, щоб склад автошампуня був не шкідливим для глаз та органів дихання.

Деякі автошампуні містять особливи речовини – полімери, силікон або воск, які покривають кузов захисною плівкою. Вони запобігають попадіння агресивних реагентів та ультрафіолету на лакофарбове покриття та надають йому додатковий блиск.

До складу самих сучасних автошампунів входять захисні наночастинки, але, як правило, це більш дорогі засоби, які можна замінити шампунями з воском або силіконом. В автомобільному миючему засобі повинно бути не більше 30% лугів, інакше воно може бути надто агресивним для лакофарбової поверхні.

Як помити автомобіль самостійно

Помити автомобіль можна не тільки в умовах автомийки, але й самостійно. Особливо, якщо у вас є дача або присадибна ділянка, та можливість поливу з шланга.

Перед мийкою кузова автошампунем його треба обробити попереднім засобом (PreWash). Для миття автомобіля вручну зручно використовувати мікрофіброву ганчірку або перчатку. Ще пара ганчірок знадобиться для сушіння. Важливо, щоб у воді не було домішок та твердих частинок, які можуть пошкодити лакофарбове покриття.

Що необхідно для ручної мийки автомобіля:

  • перчатка з мікрофібри та декілька ганчірок;
  • засіб для попередньої мийки (PreWash);
  • автошампунь;
  • розпилювач (можна садовий) для нанесення попереднього засобу;
  • 2 ведра – для води та автошампуня.

Як помити авто вручну:

  • наберіть у садовий розпилювач засіб для попереднього миття;
  • обробіть кузов;
  • у ведрі розчиніть автошампунь згідно з рекомендаціями на етикетці, у друге відро налийте чисту воду;
  • візьміть піну рукавицею та проведіть по кузову зверху вниз з легким нажимом, потім прополосніть рукавицю у воді та знову наберіть автошампунь;
  • коли уся поверхня кузова буде оброблена, полийте машину струмом води із шланга;
  • витріть кузов насухо мікрофібровими ганчірками.

Як ви переконались, помити машину вручну зовсім не важко. Головне, вибрати відповідні засоби і провести маніпуляції правильно. Ще одна важлива порада: намагайтеся запобігти попадіння прямих сонячних променів на кузов під час миття, тому що миючі засоби будуть надто швидко висихати. Кращий варіант – мити машину в тіні або під навісом. Якщо вдень автомобіль сильно нагрівся, дайте йому якийсь час охолонути або мийти свого залізного коня увечорі. Також категорично забороняється мити машину на морозі, тому що автошампунь може замерзнути, розтріскатись і пошкодити лакофарбове покриття.